Mi az RTM?

Az RTM módszer előnyei

Az RTM – Rectus Training Módszer egy olyan komplex regenerációs torna, melynek fókuszában a hasizom áll. A leggyakrabban szülés utáni problémaként emlegetett Rectus Diastasis, – azaz az egyenes hasizmok túlzott eltávolodása középvonalban – egy olyan jelenség, ami legtöbb esetben szakszerű tornával is jól kezelhető és szinten tartható. Így elkerülhető egy súlyos hasi műtét, annak minden lehetséges szövődményével és későbbi következményével együtt.

Az RTM módszer a hasizom eltávolodással gyakran együtt járó gerinc- és medencefenék-problémákat, a gyenge törzstartó izmokat és tartáshibákat is javítja. A speciális alakformáló és szenior tornán a medencefenék terhelése nélkül, a hasizmok könnyed erősítése mellett a test egyéb, „kritikus” területeivel is foglalkozunk. A programban a fokozatosság és utánkövetés is kiemelt szerepet kap.

A programot Tőkés Renáta Pre- és Posztnatális Fitnesz Specialista és Dr. Kerekes Tímea szülész-nőgyógyász fejlesztette ki. Az RTM országos hálózata évek óta folyamatosan bővül, így számos településén találhatunk RTM vizsgával rendelkező sportoktatót vagy személyi edzőt.

Természetesen személyesen nem lehetünk ott mindenütt, az RTM online segítségével viszont bárki, bármikor beszállhat egy szakszerű és biztonságos szétnyílt-hasizom regeneráló tornába, és élvezheti a módszer előnyeit.

Válassz egy RTM oktatót és kezdd el most!

 

Az RTM módszer előnyei

Mit kínál a RTM online?

Az RTM online a személyes vizsgálatot, a találkozókat, és a közös tornát természetesen nem helyettesíti. Ugyanakkor jó lehetőséget kínál, ha számodra nem elérhetők személyesen oktatóink, vagy edzőtermi tornádat szívesen egészítenéd ki az online tornáinkkal. Válassz RTM oktatót, regisztrálj a napi házi feladatokért, tartsd itt a kapcsolatot oktatóddal, végezz más, pocak-barát edzéseket, alakformáló- és gerinctornákat. Nálunk nem csak egy előre felvett megnézhető tornát kapsz, de nyomon követjük fejlődésedet is. Hetente konzultálunk, kérdéseidre válaszolunk, saját profiloddal pedig te magad is láthatod az eredményeidet.

Az RTM online fejlesztése során maximálisan odafigyeltünk arra, hogy lehetőség szerint ugyanazt a biztonságot és folyamatos visszajelzési lehetőséget nyújtsuk a tornákhoz mint a személyes RTM órákon. Ezt a célt szolgálják induló egyéni online konzultációink és a rendszeres csoportos interaktív órák is. Mindezeken felül pedig azt a szabadságot is kínáljuk, amire csak egy online edzés képes: akkor tornázol, amikor időd engedi és annyit, amennyihez kedved van. A döntést a te kezedbe adjuk!

Mi vár rád, ha az RTM online segítségével szeretnéd regenerálni hasizmaidat és fokozni általános erőnlétedet?

  • Vezetett online kurzusok tapasztalt RTM oktatókkal
  • Egészségügyi kérdőv, hogy megismerhessük az esetleges problémáidat
  • Egyéni online konzultáció, hogy testre szabhassuk a gyakorlatokat és megbeszélhessük, mire figyelj oda a tornád során
  • Csoportos interaktív online órák, hogy RTM oktatód segíthessen a gyakorlatok helyes kivitelezésében és egymást is motiváljuk a fejlődésben
  • Hetente új online tornavideók rövidebb és hosszabb gyakorlatsorokkal és tippek, ötletek a sikeres regenerációhoz
  • Élő kapcsolatban lehetsz RTM oktatóddal: bármikor üzenhetsz neki és rövid időn belül választ is kapsz a kérdésedre
  • Az RTM online mindig értesít a legújabb videókról, továbbá segít eredményeid és fejlődésed nyomon követésében

Nézz meg egy mintaórát és próbáld ki az RTM online kurzusait!

 

Mit kínál a RTM online?

Mivel jár a Rectus Diastasis?

Az egyenes hasizmok szétnyílása a szülésen átesett nők közel felét érinti valamilyen mértékben. Bár nyomban tegyük hozzá, a rectus diastasis nem csak szülés következménye lehet, hanem megerőltetés, helytelen torna vagy éppen genetiaki okok is állhatnak a háttérben. A gyermekvállalás azonban minden esetben extrém igénybevételt jelent a has- és medence-környéki izmoknak. Amíg a nők egészen fiatalon szültek, ez a probléma kevésbé merült fel, mert a fiatal, rugalmas izomzat általában önmagától is képes jól regenerálódni.

Napjainkban azonban a gyermekvállalás gyakran kitolódik a nők 30-as éveire vagy akár azon túlra is. Így nem meglepő, hogy a terhesség nyomán szinte szükségszerűen jelentkezik az egyenes hasizmok kisebb-nagyobb mértékű eltávolodása, amely tudatos regeneráció nélkül maradandó testi elváltozást okoz.

Mivel járhat az egyenes hasizmok tartós szétnyílása?

•    szülés után 5-6 hónappal is nagy a has, olyan mintha az anyuka még mindig "terhes" lenne
•    a bőr, a kötőszövet, az izomszövet megnyúlik, kötényhas alakulhat ki
•    az ágyéki gerincnek nincs elülső támasztéka, amely krónikus derékfájáshoz és gerincproblémákhoz vezethet
•    megjelenhet a csípőfájdalom, amely ugyancsak arra utal, hogy bizonyos izmok gyengén vagy nem a "helyükön" tartanak
•    gátizom-gyengeség, szervsüllyedés, inkontinencia léphet fel
•    emésztési problémák vagy akár reflux-tünetek is jelentkezhetnek
•    nagyon súlyos esetben veszélyeztetheti a következő terhességet
•    súlyos esetben a légzést is jelentősen nehezítheti 
•    esztétikai problémaként depressziót okozhat
•    a szétnyílás miatt nagyon gyakran köldöksérv, hasi sérv is kialakulhat

Jól látható, hogy a szétnyílt hasizom számos későbbi egészségügyi probléma forrása lehet. Egy jó RTM tornával viszont nem csak kezelheted és megelőzheted mindezt, de új mozgásformákat is megismerhetsz és valódi tornaélménnyel ajándékozhatod meg magadat! Ráadásul kutatások bizonyítják, hogy regenerált hassal az első, majd pedig a következő terhesség sem okoz akkora megterhelést a szervezetnek. Sőt, sokkal könnyebb és gyorsabb a terhességet követő regeneráció és felépülés is.

Miért hagynád ki? Keress most egy RTM oktatót és kezdd el a tornát!

 

Mivel jár a Rectus Diastasis?